Racuchy drożdżowe z musem truskawkowo-rabarbarowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetne na słodką przekąskę, lub ciepłą kolację. Wspaniale smakują nie tylko z cukrem pudrem, ale polane sosem owocowym. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    3 szklanki mąki
    1/4 kostki masła
    1 szklanka mleka
    3 dag drożdży
    3 łyżki cukru
    1 duże jabłko i banan
    cukier puder do oprószenia
    olej do smażenia
    mus: 1 łodyga rabarbaru
    150 g truskawek
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Mus Mus owocowy Musy

Racuchy drożdżowe z musem truskawkowo-rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miski i połączyć z łyżką cukru, mąki i ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (na ok.15 minut). Dodać przesianą mąkę, roztrzepane jajka, pozostałe mleko i cukier oraz rozpuszczone, letnie masło. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem kłaść po łyżce ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki osączyć na papierowym ręczniku.
  • 3. Rabarbar oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i chwilę podgotować. Osączyć na sitku. Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Owoce zmiksować dodając cukier i cukier waniliowy. Tak przygotowanym musem polać jeszcze ciepłe racuszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować