Racuchy drożdżowe z musem truskawkowo-rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miski i połączyć z łyżką cukru, mąki i ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (na ok.15 minut). Dodać przesianą mąkę, roztrzepane jajka, pozostałe mleko i cukier oraz rozpuszczone, letnie masło. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Na patelnię z rozgrzanym olejem kłaść po łyżce ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki osączyć na papierowym ręczniku.
3.Rabarbar oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i chwilę podgotować. Osączyć na sitku. Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Owoce zmiksować dodając cukier i cukier waniliowy. Tak przygotowanym musem polać jeszcze ciepłe racuszki. Smacznego!
Komentarze