Racuchy drożdżowe z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Można je robić same lub z dodatkami. Najbardziej lubiane są z rodzynkami, ale możemy dodać do ciasta borówki, jagody, jeżyny, maliny, jabłka i co tylko nam się umyśli. Robi się je bardzo szybko. Do ich przygotowania nie potrzebujemy specjalnych umiejętności ani sprzętów kucharskich.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Racuchy drożdżowe z jeżynami




    SKŁADNIKI: dla 8-10 os. czas przygotowania 30 minut+ czas smażenia ok. 40 minut

    Rozczyn:


    100 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    2 łyżki mąki
    50 ml letniego mleka


    Ciasto:

    Ok. 900 g mąki
    100 g cukru
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    3 jajka
    2 żółtka
    3 szklanki ciepłego mleka, ale niegorącego
    łyżka lub dwie spirytusu ewentualnie wódki
    cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    * 250 g jeżyn
    * ok, 0,75 ml oleju słonecznikowego do smażenia
    * cukier puder do posypania
    oraz kilka owoców do dekoracji i bita śmietana(ale nie koniecznie)




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy drożdżowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić drożdżowy rozczyn.
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i mleko, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • 2. Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać oba cukry i sól. Wbić jajka,dodać żółtka, wlać rozczyn, mleko i spirytus. Za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta, wyrobić ciasto drożdżowe o konsystencji gęstej śmietany. Wsypać jeżyny wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiło swą objętość.
  • 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący kłaść łyżką placki, starając się, żeby w każdym znalazł się owoc jeżyny. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone racuchy wyjąć na papierowy ręcznik, aby wsiąkł nadmiar tłuszczu.
    Letnie układać na półmisku, posypać cukrem pudrem.
    Najsmaczniejsze są ciepłe, podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
    Smacznego :)

Porady

Nie wiem czy u Was też, ale w moim rodzinnym domu, racuchy są dobre na wszystko. Sprawdzą się zarówno na podwieczorek, jak i na drugie śniadanie. Można je robić same lub z dodatkami. Najbardziej lubiane są z rodzynkami oraz jeżynami, ale możemy dodać do ciasta borówki, jagody, maliny, jabłka i co tylko nam się umyśli. Robi się je bardzo szybko. Do ich przygotowania nie potrzebujemy specjalnych umiejętności ani sprzętów kucharskich. Ps. przepis jest z podwójnej porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować