Racuchy drożdżowe z jabłkami i musem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Racuchy to świetny pomysł na bardzo smaczny i prosty obiad. Są idealnie puszyste, miękkie o lekko słodkim posmaku. Podczas smażenia nie nasiąkają tłuszczem, a z musem brzoskwiniowym smakują wprost wybornie. Szczególnie polecam dla małych niejadków :)

  • 30 min

Składniki:

  • Racuchy:

    270 g mąki pszennej
    270 ml ciepłego mleka
    2 - 3 dag świeżych drożdży
    szczypta soli
    1 łyżka cukru
    1 jajko
    3 jabłka

    Ponadto:

    1 puszka brzoskwiń w syropie
    cukier puder
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy drożdżowe z jabłkami i musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku robimy dołek i dodajemy pokruszone drożdże, cukier i połowę ciepłego mleka. Całość przykrywamy ścierką i wstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
  • 2. Gdy zaczyn wyrośnie, wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko, dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz. (u mnie piekarnik nagrzany do 30*C).
  • image-0bb5j5n 3. Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy je na cienkie plasterki i dorzucamy do masy. Racuchy smażymy na tłuszczu z każdej strony (mały ogień - inaczej spalą się z zewnątrz, a w środku będą surowe!). Porcje na patelnie nakładamy dwoma łyżkami - ciasto jest kleiste. Gotowe placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 4. Brzoskwinie odsączamy z syropu i mielimy w blenderze na gładki mus. Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem i polane musem brzoskwiniowym.

    Smacznego :)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/01/racuchy-drozdzowe-z-jabkami-i-musem.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować