Racuchy drożdżowe z jabłkami

  • wyświetlono: 500 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne racuchy z dodatkiem jabłek. Takie smażyła kiedyś mi babcia.

ilka

Składniki

250g mąki pszennej
15 dag świeżych drożdży
50g masła
50g cukru
250 ml mleka
2 jajka
2-3 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

  • 1. Najpierw przygotować rozczyn:
    drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru,
    1/2 szklanki letniego mleka i 1 łyżką mąki.
    Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
    na ok. 15 minut. Resztę mąki wsypać do miski.
    Dodać rozczyn, resztę mleka i cukru oraz jajka.
    Wymieszać i wlać rozpuszczone letnie masło.
    Dokładnie wyrobić ciasto drewnianą łyżką lub mikserem.
    Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia
    (do podwojenia objętości). Jabłka obrać i pokroić
    na niewielkie kawałki. Dodać do ciasta. W garnku
    rozgrzać olej. Łyżką kłaść ciasto na gorący olej
    i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
    Posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciTłusty Czwartek

Komentarze

Podobne przepisy

DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI

Dodane przez: violast11

DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI

smaczne, puszyste i delikatne racuchy...

racuchy

Dodane przez: Cukiereczek

Puszyste racuchy z jabłkami

Nie potrzeba drożdży, aby otrzymać...

Racuszki drożdżowe.

Dodane przez: Waldek

Racuchy drożdżowe z jabłkami i budyniem

Z podanych składników otrzymujemy...

racuchy

Dodane przez: koalka

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Po wypróbowaniu kilku przepisów...

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Dodane przez: czekoladka

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Takie placuszki to świetny pomysł...

image-1933bgh

Dodane przez: marysiaz

Racuchy drożdżowe z jabłkami i musem brzoskwiniowym

Racuchy to świetny pomysł na bardzo...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.