Racuchy drożdżowe z jabłkami

5 (193 ocen)

Pyszne racuchy z dodatkiem jabłek. Takie smażyła kiedyś mi babcia.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
    15 dag świeżych drożdży
    50g masła
    50g cukru
    250 ml mleka
    2 jajka
    2-3 jabłka
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotować rozczyn:
    drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru,
    1/2 szklanki letniego mleka i 1 łyżką mąki.
    Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
    na ok. 15 minut. Resztę mąki wsypać do miski.
    Dodać rozczyn, resztę mleka i cukru oraz jajka.
    Wymieszać i wlać rozpuszczone letnie masło.
    Dokładnie wyrobić ciasto drewnianą łyżką lub mikserem.
    Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia
    (do podwojenia objętości). Jabłka obrać i pokroić
    na niewielkie kawałki. Dodać do ciasta. W garnku
    rozgrzać olej. Łyżką kłaść ciasto na gorący olej
    i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
    Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować