Po wypróbowaniu kilku przepisów na racuszki, ten jest najlepszy i godny polecenia. Wychodzą puszyste, chrupiące placuszki od których ciężko się oderwać.
Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do misy.
2.1/3 szkl. ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i cukrem, wlać do dołka utworzonego w mące, delikatnie rozmącić z mąką wlany płyn i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia zaczynu.
3.Do podrośniętego zaczynu dodać jajko i resztę ciepłego mleka, wymieszać wszystko robotem lub łyżką. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć miskę folią i w tym czasie pokroić jabłka w niewielką kostkę, dodać do rosnącej masy, przemieszać i pozostawić na ok 40-50 min. do wyrośnięcia.
4.Piec na średnim ogniu, na złoty kolor. Odsączyć usmażone racuszki na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.
Porady
Usmażone racuchy można odgrzewać w na drugi dzień w mikrofalówce.
Komentarze