Racuchy drożdżowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Po wypróbowaniu kilku przepisów na racuszki, ten jest najlepszy i godny polecenia. Wychodzą puszyste, chrupiące placuszki od których ciężko się oderwać.

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    35g świeżych drożdży
    1 1/3 szkl. ciepłego mleka
    1 jajko
    3 jabłka ( 4 małe)
    opcjonalnie 0,5 opakowania cukru waniliowego

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do misy.
  • 2. 1/3 szkl. ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i cukrem, wlać do dołka utworzonego w mące, delikatnie rozmącić z mąką wlany płyn i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia zaczynu.
  • 3. Do podrośniętego zaczynu dodać jajko i resztę ciepłego mleka, wymieszać wszystko robotem lub łyżką. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć miskę folią i w tym czasie pokroić jabłka w niewielką kostkę, dodać do rosnącej masy, przemieszać i pozostawić na ok 40-50 min. do wyrośnięcia.
  • 4. Piec na średnim ogniu, na złoty kolor. Odsączyć usmażone racuszki na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.

Porady

Usmażone racuchy można odgrzewać w na drugi dzień w mikrofalówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy