Racuchy drożdżowe z jabłkami

4.5 (196 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam racuchy, kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama często je robiła z jabłkami lub bez, do dziś pamiętam ich smak. Przepis jest prosty, nie wymaga zbytniej pracy i czasu by ciasto wyrosło.
Zamiast jabłek możemy dodać banany, ananasa lub śliwki w sezonie. Pyszny obiad w sam raz na piątek.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki stołowe cukru
    1 i 1/2 szklanki mleka
    4 dag drożdży
    2 jajka
    szczypta soli
    3 duże jabłka
    olej do smażenia
    cukier puder
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże oraz cukier, miksujemy by drożdże się rozpuściły. Dodajemy jajka i przesianą mąkę, dokładnie wyrabiamy ciasto mikserem.
    Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na grubsze plasterki, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Po tym czasie rozgrzewamy w głębszej patelni lub rondlu olej, nakładamy na rozgrzany tłuszcz łyżką ciasto, smażymy z obu stron na złoty kolor.
    Odsączamy po usmażeniu na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować