Racuchy drożdżowe-powiew dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek robimy zaczyn drożdżowy: drożdże rozkruszamy do miski,zasypujemy cukrem.Podaną ilość mleka podgrzewamy aby było ciepłe.Wlewamy do miski z drożdżami,mieszamy.Nakrywamy bawełnianą ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce (np.na piec kaflowy,tak jak ja;)) na około 20 minut.
2.Gdy zaczyn "podrośnie" dodajemy do niego kolejno:jajka,odrobinę soli.Rozpoczynamy mieszanie,stopniowo wsypując mąkę (uwaga:nie wsypujmy na raz całej mąki,bo będzie nam ją ciężko rozmieszać).Osobiście do mieszania urzywam tłuczka od makutry;)Nie polecam używania miksera.
3.Gdy wszystkie składniki mamy wymieszane miskę należy ponownie nakryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut-z doświadczenia wiem,że często wystarczy nawet 45min. (masa musi przypominać konsystencją gęstą śmietanę,a po nabraniu na łyżkę i jej przechyleniu powinno lekko się ciągnąć,pozostawiając na niej "kłaczki-nitki")
4.Na patelni lub w garnku rozgrzewamy sporą ilość oleju (nasze racuchy muszą pływać).Gdy olej będzie już nagrzany nakładamy na niego ciasto-najlepiej posługując się dwiema łyżkami:na jedną nabieramy ciasto,drugą z niej zgarniamy.Rzecz najważniejsza-trzeba pilnować temperatury oleju:racuchy muszą się smażyć w miarę powoli na złoty kolor,inaczej z wierzchu będą wypieczone a w środku będzie zakalec:)Usmażone placki przekładamy na drugą stronę.Gdy już nam się wysmażą wyciągamy je i przekładamy na ręczniki papierowe-nie będą nam wtedy ociekać tłuszczem.
5.Pozostaje już tylko posypać cukrem pudrem i smacznego:)
Komentarze