Racuchy drożdżowe na śniadanie

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

Ciasto na racuchy robimy wieczorem poprzedniego dnia, a smażymy rano na śniadanie.

  • 60 min

Składniki:

  • Około 15 sztuk (2-3 osoby)

    10 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    180 g mąki (najlepiej tortowej)
    3 łyżki oleju
    200 ml letniego mleka
    1 jajko
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Racuchy drożdżowe na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn, olej, jajko, sól i dokładnie wymieszać trzepaczką. Miskę szczelnie przykryć folią i włożyć do lodówki na 12 godzin. Rano wyjąć ciasto z lodówki, odkryć i zostawić na 30-60 minut w temperaturze pokojowej.
    Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju i łyżką kłaść placuszki – po jednej łyżce na placuszek. Smażymy na średniej mocy palnika. Gdy zauważymy, że na powierzchni placuszków robią się bąbelki, przekładamy na drugą stronę i dosmażamy już krócej.
    Najlepsze są z cukrem pudrem lub kwaśną śmietaną i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować