Racuchy drożdżowe na maślance

0 (0 ocen)

  • 60 min

Racuchy drożdżowe na maślance podawane z cukrem pudrem, sosem owocowym lub po prostu z garścią ulubionych, świeżych owoców. Racuchy są proste i szybkie w przygotowaniu, a właśnie takie śniadanie cenię sobie najbardziej.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 8-12 racuchów

    maślanka naturalna 2/3 szklanki
    ciepła woda lub mleko
    mąka pszenna 2 szklanki
    jajko 1
    drożdże instant 8 g lub świeże 1/3 kostki
    cukier 3 łyżki
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy drożdżowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Maślankę podgrzewam w mikrofali do letniej temperatury, następnie dodaję po łyżce cukru i mąki, kruszę drożdże i wszystko rozcieram na gładko. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut. Gotowy zaczyn mieszam z rozkłóconym jajkiem, cukrem, mąką natomiast ciepłą wodą lub mlekiem rozrzedzam ciasto do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ponownie odstawiam ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 – 40 minut. Olej rozgrzewam na patelni. Ciasto nakładam łyżką uprzednio maczaną w gorącej wodzie, wówczas ciasto nie będzie się kleiło. Racuchy smażę z obu stron na rumiany kolor. Następnie placuszki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podaję oprószone cukrem pudrem.

    Smacznego,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować