Racuchy drożdżowe "maksa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru, 1/2 mleka (lekko podgrzanego) i 3 łyżek mąki robimy rozczynek w dużej misce, gdy rozczyn "ruszy"(po ok 15 minutach), dodajemy resztę maki, mleka, jajko, sól. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.(ok. 1 h)
Gniazdka kalafiora gotujemy. Kiełbasę, cebulę, paprykę kroimy w kostki i smażymy na patelni, po usmażeniu odstawiamy do durszlaka aby "wyciekł " tłuszcz, dodajemy kalafior.Czekamy aż ostygnie.
Gdy ciasto wyrośnie dodajemy wcześniej przygotowane składniki.
Na gorący olej nakładamy łyżką ciasto, po usmażeniu podajemy np. z keczupem SMACZNEGO
Komentarze