Racuchy drożdżowe "Maksa"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jak je robię, syn co 5 min dopytuje się - "kiedy one już będą ? "

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 łyżka stołowa cukru
    1 jajko
    30 gram drożdży
    sól ( do smaku)
    3/4 pęta kiełbasy (3 sztuki długości kiełbasy parówkowej)
    1 papryka czerwona
    2 średnie cebule
    kalafior (ilość wedle gustu)
    olej
    przyprawa uniwersalna
    przyprawa grill do warzyw

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Racuchy drożdżowe "maksa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy drożdżowe "Maksa" 1. Z drożdży, cukru, 1/2 mleka (lekko podgrzanego) i 3 łyżek mąki robimy rozczynek w dużej misce, gdy rozczyn "ruszy"(po ok 15 minutach), dodajemy resztę maki, mleka, jajko, sól. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.(ok. 1 h)
    Gniazdka kalafiora gotujemy. Kiełbasę, cebulę, paprykę kroimy w kostki i smażymy na patelni, po usmażeniu odstawiamy do durszlaka aby "wyciekł " tłuszcz, dodajemy kalafior.Czekamy aż ostygnie.
    Gdy ciasto wyrośnie dodajemy wcześniej przygotowane składniki.
    Na gorący olej nakładamy łyżką ciasto, po usmażeniu podajemy np. z keczupem SMACZNEGO

Porady

Przyprawy mogą być wedle gustu i smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować