Racuchy drożdżowe jak u babci

4.5 (176 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

U nas znikają w oka mgnieniu :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 gram drożdży
    250 ml ciepłego ,ale nie gorącego mleka
    łyżka cukru
    250 gram mąki pszennej tortowej
    2 małe jajka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy drożdżowe jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i pozostawiamy aż się rozpuszczą.
  • 2. Mleko lekko podgrzewamy tak aby było letnie nie gorące.
    Rozpuszczone drożdże zalewamy letnim mlekiem mieszamy,przykrywamy ręcznikiem kuchennymi odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .( na wierzchu pojawią się bąbelki)
  • 3. Do gotowego zaczynu przesiewamy Mąkę ,dajemym szczyptę soli i jajka.
  • 4. Ciasto dokładnie wyrabiamy tak aby nie było grudek i ponownie odstawiamy przykrywając ręcznikiem kuchennym do wyrośnięcia ,ciasto musi podwoić swoją objętość.
  • 5. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta smażymy na rumiano z każdej strony,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować