Racuchy drożdżowe

  • wyświetlono: 583 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Lubicie racuchy drożdżowe? Jako dziecko zajadałam się nimi na okrągło. Oczywiście musiały być z jabłkami oraz oprószone cukrem pudrem! :)

Joanna Poprostupycha
  • 90min

Składniki

450 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
3 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
1 jajko
2 duże jabłka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Racuchy drożdżowe

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do tego wgłębienia wkruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

    Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodać resztę mleka, jajko, mąkę i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem. Opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu.

    Odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

    Przygotować szklankę z gorącą wodą. Nasze ciasto drożdżowe nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się zbytnio nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babciracuchy
 

Komentarze

Podobne przepisy

racuchy drożdżowe

Dodane przez: agarybak76

Racuchy drożdżowe z owocami

W dzieciństwie często Mama smażyła...

Drożdżowe racuchy owsiane z jabłkami

Dodane przez: jolantagłówka

Drożdżowe racuchy owsiane z jabłkami

Lekkie, smaczne i zdrowe racuszki,...

Drożdżowe racuchy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Racuchy drożdżowe

Ulubione przysmaki dzieciaków :)

racuchy z jagodami

Dodane przez: capri

racuchy drożdżowe z jagodami

Puszyste, szybkie, łatwe, przepyszne...

Racuchy

Dodane przez: kosharr

Racuchy drożdżowe

Łatwe w przygotowaniu i bardzo...

racuchy 2017

Dodane przez: Kasja1986

racuchy drożdżowe

Tradycyjny deser wigilijny w moim...