Racuchy drożdżowe

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Niesamowicie smaczne, aromatyczne i efektowne racuchy.

  • 30 min

Składniki:

  • 600-650 g mąki
    3 jabłka
    ok.6-7 dag drożdży
    2,5 szklanki mleka
    3 jajka
    szczypta soli
    1 małe opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki cukru
    cynamon
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać 3 jabłka, wyciąć środki, pokroić w drobne plasterki, albo zetrzeć na dużych oczkach, ja połowę kroję w plasterki, a połowę ścieram. Mieszam potem z cukrem waniliowym i cynamonem (ilość cynamonu wg uznania).
  • 2. Mleko podgrzewam w mikrofali, by było ciepłe, wrzucam pokruszone drożdże, wsypuję 3 łyżki cukru, wszystko mieszam, by drożdże się rozpuściły. Do mąki wbijam 3 jajka dodaję sól, wlewam wcześniej przygotowane mleko z ww. składnikami i mieszam wszystko. Tak przygotowaną masę uzupełniam jabłkami z cynamonem. Wszystko mieszam delikatnie i odstawiam w ciepłym miejscu na ok 20-30 min. Musi być przykryte.
  • 3. Rozgrzewam olej na patelni, powinno być więcej oleju, wtedy ładniej się usmażą, kładę dużą łyżką porcje na patelnię i obsmażam z obu stron. Potem wykładam na talerz wyłożony kuchennymi papierowymi ręcznikami, by nadmiar oleju odsączył się. Jak lekko przestygną posypuję cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są na ciepło ze szklaną mleka :), na zimno również :) POLECAM!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować