Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać 3 jabłka, wyciąć środki, pokroić w drobne plasterki, albo zetrzeć na dużych oczkach, ja połowę kroję w plasterki, a połowę ścieram. Mieszam potem z cukrem waniliowym i cynamonem (ilość cynamonu wg uznania).
2.Mleko podgrzewam w mikrofali, by było ciepłe, wrzucam pokruszone drożdże, wsypuję 3 łyżki cukru, wszystko mieszam, by drożdże się rozpuściły. Do mąki wbijam 3 jajka dodaję sól, wlewam wcześniej przygotowane mleko z ww. składnikami i mieszam wszystko. Tak przygotowaną masę uzupełniam jabłkami z cynamonem. Wszystko mieszam delikatnie i odstawiam w ciepłym miejscu na ok 20-30 min. Musi być przykryte.
3.Rozgrzewam olej na patelni, powinno być więcej oleju, wtedy ładniej się usmażą, kładę dużą łyżką porcje na patelnię i obsmażam z obu stron. Potem wykładam na talerz wyłożony kuchennymi papierowymi ręcznikami, by nadmiar oleju odsączył się. Jak lekko przestygną posypuję cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są na ciepło ze szklaną mleka :), na zimno również :) POLECAM!
Komentarze