Racuchy drożdżowe

0 (0 ocen)

Racuszki to przysmak dzieci i one mogą je pałaszować posypane tylko pudrem.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    3 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    1,5 szklanki mleka ja dolałam jeszcze 2 łyżki
    1 jajko
    3 łyżki suszonej żurawiny
    dodatkowo:
    olej do smażenia

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • racuchy drożdzowe 1. Mąkę przesypać do miseczki i wymieszać na sucho z solą i cukrem. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i dolać je do mąki, następnie dodać jajko i wymieszać dosyć gęste ciasto na koniec dodać żurawinę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
  • racuchy drożdzowe 2. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść niewielkie porcje ciasta, smażyć na złoty kolor z dwóch stron po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub podać do nich dowolny dżem.

Komentarze

Podobne przepisy