racuchy drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tradycyjny deser wigilijny w moim domu rodzinnym.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 405
    30 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    1 - 2 łyżki cukru
    1,5 szklanki letniego mleka
    3-4 żółtka
    skórka otarta z pomarańczy
    ziarna z laski wanilii
    kardamon

    masło sklarowane do smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodajemy resztę mleka,żółtka, wanilię, skórkę z pomarańczy i rozkruszone ziarno kardamonu. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleka. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. Ciasto nabieramy metalową łyżką. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło.
  • 4. Racuchy smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle. Masło jednak nie może być zbyt mocno rozgrzane, gdyż racuchy będą spalone na zewnątrz, a surowe w środku, dlatego podczas smażenia powiniśmy regulować ogień pod patelnią. Racuchy smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron.
  • 5. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sałatką owocową.

Porady

U mnie w domu racuchy podawane są z sałatką ze świeżych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować