Racuchy drożdżowe

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Racuchy drożdżowe to świetna propozycja na kolacje. Mięciutkie z wierzchu chrupiące idealne z mlekiem. Polecam przepis.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka,
    1,5 szklanki mąki,
    25 g świeżych drożdży,
    łyżka cukru,
    2 jajka,
    szczypta soli,
    cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na chwilę 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

    Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju, rozgrzewamy. Łyżką wykładamy ciasto, formując zgrabne racuchy. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnikm ogniu.

    Usmażone posypujemy cukier puder.

    Smacznego ;)

Porady

Racuchy najlepiej smakują ciepłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować