Racuchy drożdżowe puszyste i wyrośnięte

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Te racuchy są idealne, chrupiące z wierzchu, puszyste, wyrośnięte w środku. Można je podać z dżemem, lodami czy roztopioną czekoladą.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    1 – 2 łyżki cukru
    1,5 szklanki letniego mleka
    1 jajko
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Przekąski

Racuchy drożdżowe puszyste i wyrośnięte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać połową szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.

    Po tym czasie (gdy rozczyn już jest wyrośnięty), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. W razie potrzeby dodać łyżkę mąki lub odrobinę mleka. Ciasto wyrobić i odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż do podwoi objętości).

    Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by nie kleiło się do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor, na małym ogniu, powoli, aby racuszki nie zdążyły się przypalić nim dojdą w środku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować