Racuchy drożdżowe puszyste i wyrośnięte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać połową szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.
Po tym czasie (gdy rozczyn już jest wyrośnięty), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. W razie potrzeby dodać łyżkę mąki lub odrobinę mleka. Ciasto wyrobić i odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż do podwoi objętości).
Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by nie kleiło się do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor, na małym ogniu, powoli, aby racuszki nie zdążyły się przypalić nim dojdą w środku.
Komentarze