Racuchy drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Pyszna odmiana na obiad lub deser.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
    50g drożdży świeżych
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    1 ½ szklanki ciepłego mleka

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy drożdżowe 1. Wsypać mąkę z solą do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szkl mleka. Trochę wymieszać i odstawić na ok 10-15 min. Po tym czasie dodać jajko, resztę mleka i dokładnie zmiksować. Odstawić na 1-2 h do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie dodać pokrojone jabłka, wymieszać łyżką i odstawić jeszcze na 15-20 min. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju.

    Nie podaję ilości jabłek, ponieważ każdy lubi inaczej. Można zrobić je również bez jabłek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy