Racuchy cebulowo - serowe - tanie i sycące

0 (0 ocen)

  • 60 min

Typowe danie z kuchni bawarskiej, spotykane także w restauracjach na stokach śnieżnych w Austrii. Tanie i sycące. Łatwe do przygotowania i z dostępnych składników. Smaczny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag (3/4 miski) czerstwego białego chleba bądź bułeczki
    1,5 szklanki mleka ciepłego
    3 jajka
    0,4-0,5 kg sera żółtego np Gouda, bądź pikantnego
    3 duże cebule dla uatrakcyjnienia wyglądu polecam czerwone
    szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
    posiekana natka pietruszki
    masło do smażenia, olej

Racuchy cebulowo - serowe - tanie i sycące - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy i smażymy na maśle aż do uzyskania szkarłatnego koloru.
    Chleb kroimy na małe kawałki i zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy z jajkami dodajemy przyprawy i starty ser. Odstawiamy do lodówki na 15 - 20 minut. Dodajemy cebulę i znów wyrabiamy. Z przygotowanej masy formułujemy racuszki i smażymy w oleju. Po czym pośpiesznie zjadamy :) póki zapach się nie rozniesie po całym mieszkaniu i zwabi wszystkich głodomorów :)

Porady

Najlepiej smakują na ciepło. I z chlebem razowym nie smakują tak wybornie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy