Rabarbarowy sernik na zimno z rabarbarową galaretką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Rewelacyjne sernik, idealny na letnie dni,delikatny i lekki. Ciasto mojego autorstwa.

  • 50 min

Składniki:

  • Mus rabarbarowy:
    -1 kg rabarbaru
    -2 szkl. wody
    -1 szkl. cukru

    Masa serowa:
    -800 g jogurtu naturalnego gęstego
    -2 szkl. musu rabarbarowego
    -7 łyżeczek żelatyny
    -2 śnieżki w proszku
    -3/4 szkl. cukru pudru

    Galaretka rabarbarowa:
    -3 szkl. musu rabarbarowego
    -2 dag żelatyny

    Ponadto:
    -biszkopty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rabarbarowy sernik na zimno z rabarbarową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar oczyszczamy, myjemy.Kroimy w plasterki,przekładamy do garnka,dodajemy cukier i 2 szkl. wody, gotujemy do rozpadnięcia rabarbaru.
  • 2. Masa serowa: W 2 szkl. gorącego musu rozpuszczamy żelatynę,dokładnie mieszamy w musie,studzimy. Jogurt ubijamy ze śnieżkami i cukrem ( cukru możemy dodać więcej wg. swoich upodobań), cały czas ubijając powoli wlewamy mus rabarbarowy. Odstawiamy do lodówki do delikatnego stężenia.
    Tortownicę (śr.26cm) wykładamy biszkoptami i wlewamy tężejącą masę serową.
  • 3. Galaretka rabarbarowa: do gorącego musu wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy, dodajemy cukier puder.Galaretkę odstawiamy do lodówki, tężejącą galaretkę wylewamy na sernik. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jogurt naturalny Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować