rabarbarowy chutney

  • wyświetlono: 411 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Będzie idealny do mięs czy serów. Przygotowałam go specjalnie do pieczonej szynki, ale znika również przy okazji jedzenia kanapki z serem :) Ma delikatnie orientalny smak

PolskaGotuje
  • 15 porcje

Składniki

Składniki na 1 mniejszy słoik:

- 3-4 łodygi rabarbaru pokrojone na kawałki o długości 2 cm
-220 g cukru trzcinowego
-110 ml octu jabłkowego
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
-1 laska cynamonu
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 90 g rodzynek sułtańskich
- 1/8 łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

rabarbarowy chutney

  • 1. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i dodajemy skórkę z cytryny. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy do rozpuszczenia się cukru (około 5 minut). Dodajemy pokrojony rabarbar, cynamon i imbir. Delikatnie zwiększamy ogień i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy przez około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Wyjmujemy cynamon, wrzucamy rodzynki i dodajemy sól. Gotujemy przez około 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Przechowujemy w słoiczku w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

RabarbarsosPrzetworychutney

Komentarze

Podobne przepisy

chutney

Dodane przez: Kasja1986

Chutney z marchewki

Chutney z marchewki idealnie podkreśla...

image-29fsykh

Dodane przez: muchawsieci

Chutney jabłkowo-miętowy

Szok i niedowierzanie! Zawsze próbuję...

image-0kigw7r

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Chutney z węgierek i chili

Korzystając z ostatnich jesiennych...

Chutney dyniowy

Dodane przez: anemon

Chutney dyniowy

Gęsty, aromatyczny i dość pikantny...

chutney dyniowo imbirowy

Dodane przez: agnieszka tobiasz

Chutney dyniowo-imbirowy

Jak mówi klasyk: "Pani kierowniczko-...

Chutney z aronii

Dodane przez: Violetka76

Chutney z aronii

Jeszcze jeden sposób na zagospodarowanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE