rabarbarowy chutney

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Będzie idealny do mięs czy serów. Przygotowałam go specjalnie do pieczonej szynki, ale znika również przy okazji jedzenia kanapki z serem :) Ma delikatnie orientalny smak

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na 1 mniejszy słoik:

    - 3-4 łodygi rabarbaru pokrojone na kawałki o długości 2 cm
    -220 g cukru trzcinowego
    -110 ml octu jabłkowego
    - 1 łyżka otartej skórki z cytryny
    -1 laska cynamonu
    - 2 łyżki mielonego imbiru
    - 90 g rodzynek sułtańskich
    - 1/8 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Chutney

Rabarbarowy chutney - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i dodajemy skórkę z cytryny. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy do rozpuszczenia się cukru (około 5 minut). Dodajemy pokrojony rabarbar, cynamon i imbir. Delikatnie zwiększamy ogień i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy przez około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Wyjmujemy cynamon, wrzucamy rodzynki i dodajemy sól. Gotujemy przez około 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Przechowujemy w słoiczku w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować