Dodatek warzywa do jabłek na szarlotkę w postaci rabarbaru czyni ciasto lekko kwaskowe i orzeźwiające. Szarlotka rozpływa się w ustach i bardzo szybko znika z talerza.
50 min
Składniki:
Forma do tarty o podwyższonym brzegu: średnica dołu 24 cm, średnica góry 27 cm a wysokość formy - 5 cm.
Ciasto:
2 szklanki mąki+ mąka do podsypania
¾ szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 opakowanie mrożonego rabarbaru(350 g)(ja kupiłam w hurtowni owoców i mrożonek)
35 dag winnych jabłek
1 szklanka cukru
1 budyń malinowy na ¾ l mleka
Cukier puder do posypania ciasta
Tłuszcz do formy
Rabarbarowo-jabłkowa szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: z podanych składników zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 30 minut.
Mrożony rabarbar przełożyć do miski, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, zasypać szklanką cukru, odstawić, by kostki rabarbaru się lekko rozmroziły. Całość przełożyć do garczka o podwójnym dnie, ustawić na wolnym ogniu, zagotować. Odlać ½ szklanki soku. Pozostałą masę smażyć aż rozpadną się owoce i odparuje dużo wody. W odlanym i wystudzonym soku wymieszać budyń, wlać do masy owocowej, wymieszać, całość gotować na bardzo wolnym ogniu około 2 minut. Masę wystudzić.
Schłodzone ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na stolnicy podsypaną mąką na okrągły placek. Formę natłuścić, wyłożyć ciasto wraz z brzegami. Na ciasto wyłożyć wystudzoną masę, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, wyłożyć na ciasto tworząc kratkę. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Przestudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.
Komentarze