Rabarbarowo-jabłkowa szarlotka z budyniem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dodatek warzywa do jabłek na szarlotkę w postaci rabarbaru czyni ciasto lekko kwaskowe i orzeźwiające. Szarlotka rozpływa się w ustach i bardzo szybko znika z talerza.

  • 50 min

Składniki:

  • Forma do tarty o podwyższonym brzegu: średnica dołu 24 cm, średnica góry 27 cm a wysokość formy - 5 cm.
    Ciasto:
    2 szklanki mąki+ mąka do podsypania
    ¾ szklanki cukru pudru
    1 kostka margaryny
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    1 opakowanie mrożonego rabarbaru(350 g)(ja kupiłam w hurtowni owoców i mrożonek)
    35 dag winnych jabłek
    1 szklanka cukru
    1 budyń malinowy na ¾ l mleka
    Cukier puder do posypania ciasta
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rabarbarowo-jabłkowa szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: z podanych składników zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 30 minut.
    Mrożony rabarbar przełożyć do miski, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, zasypać szklanką cukru, odstawić, by kostki rabarbaru się lekko rozmroziły. Całość przełożyć do garczka o podwójnym dnie, ustawić na wolnym ogniu, zagotować. Odlać ½ szklanki soku. Pozostałą masę smażyć aż rozpadną się owoce i odparuje dużo wody. W odlanym i wystudzonym soku wymieszać budyń, wlać do masy owocowej, wymieszać, całość gotować na bardzo wolnym ogniu około 2 minut. Masę wystudzić.
    Schłodzone ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na stolnicy podsypaną mąką na okrągły placek. Formę natłuścić, wyłożyć ciasto wraz z brzegami. Na ciasto wyłożyć wystudzoną masę, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, wyłożyć na ciasto tworząc kratkę. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Przestudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

1. do masy można dodać do smaku cynamon.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować