Rabarbarowiec z pianką

5 (146 ocen)

Słodko - kwaśna przyjemność dla podniebienia

Składniki:

  • 1 1/2 szk. mąki
    2 żółtka
    2 białka
    3-4 łyżeczki cukru + 1 łyżka
    1/2 kostki masła
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    6 łodyg rabarbaru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    galaretka w proszku (u mnie malinowa)
    1/2 szk. cukru
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rabarbarowiec z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki. Szybko zagnieść. Podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą częścią wyłożyć tortownicę i zapiekać ok 15 min, a mniejszą włożyć do lodówki. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki posypać cukrem i cynamonem. Jak puści sok dodać galaretkę w proszku. Wymieszać. Z białek ubić pianę dodając łyżkę cukru. Na upieczone ciasto wyłożyć rabarbar, wyjąć z lodówki pozostałą część ciasta i pokruszyć palcami na rabarbar. Na wierzch wyłożyć ubite białka. Zapiekać jeszcze ok 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować