Rabarbarowe koperty

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Sezon rabarbarowy w pełni, ciasteczka znikają w tempie ekspresowym!

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 300 gramów
    - zimne masło: 50 gramów
    - jajo: 1 sztuka
    - cukier: 5 łyżek
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - kwaśna śmietana: 0.5 szklanki
    NADZIENIE:
    - rabarbar: 400 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - cukier puder do posypania: 2 łyżeczki

Rabarbarowe koperty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Składniki na ciasto szybko zagniatamy, spłaszczamy ciasto, zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

    Rabarbar myjemy, kroimy w słupki, słupki przecinamy na pół, posypujemy cukrem i skrapiamy sokiem z cytryny.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty, na kwadratach układamy kilka słupków rabarbaru.
    Przeciwległe boki ciasta zlepiamy w kopertę.

    Ciasteczka pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia.
    Podajemy posypane cukrem pudrem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy