Rabarbarowe drożdżówki z kruszonką

  • wyświetlono: 364 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Delikatnie kwaskowe nadzienie pod słodką kruszonką. Bułeczki najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe, ale i na drugi dzień nic nie tracą na smaku.

anemon
  • 180min

Składniki

CIASTO:
mąka pszenna typ 650 - 600 g
drożdże świeże - 25 g
letnie mleko - 250 ml
jajka - 2 szt.
cukier - 100 g
masło - 80 g
szczypta soli

PONADTO:
rabarbar - 300 g
żółtko - 1 szt.
słodka śmietana - 1 łyżka

KRUSZONKA:
mąka - ½ szk.
cukier - ¾ szk.
masło - 60 g

Sposób przygotowania przepisu:

Rabarbarowe drożdżówki z kruszonką

  • 1. Z drożdży, łyżki mąki i trzech łyżek ciepłego mleka zrób rozczyn i odstaw do wyrośnięcia. W dużej misce mieszaj pozostałe letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodaj pozostałą mąkę i gotowy, wyrośnięty rozczyn. Chwilę wyrabiaj, a następnie dodaj roztopione i lekko przestudzone masło oraz szczyptę soli. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję, ale nie dosypuj zbyt dużo mąki.
  • 2. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiaj rękami, a następnie podziel je na 14 równych kawałków. Uformuj bułeczki w kształcie kolek, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw nakryte ściereczką, aż podrosną, będzie to trwało około 30 minut. Po tym czasie w wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki zrób wgłębienia.
  • 4. Składniki kruszonki wymieszaj i szybko zagnieć tak, aby powstały grudki. Umyty, osuszony i jeśli to potrzebne, to obrany z włókien rabarbar pokrój na centymetrowe kawałki.
  • 5. Każdą bułeczkę posmaruj żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Na dno każdego wgłębienia w bułeczkach włóż po kilka kawałków rabarbaru i posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
  • 6. Piekarnik nagrzej do temperatury 160*C, wstaw blaszkę z bułeczkami piecz je około 20 – 25 minut. Jeśli się mocno rumienią, przykryj je od góry folią aluminiową. Upieczone bułeczki wyłóż na kratkę kuchenną do przestudzenia.

Porady

Jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny należy dodać więcej cukru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylabułeczki drożdżoweRabarbarbułkiwiosnadrożdzówkina drożdżach

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Dodane przez: joanna30

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

To chyba najlepsze drożdżówki jakie...

najlepsze drożdżówki z białym serem

Dodane przez: renataszozda

Drożdżówki z białym serem i kruszonką

Moje ulubione drożdżówki, puszyste...

Drożdżówki z rabarbarem

Dodane przez: bogusia82

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam...

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Puszysta drożdżóweczka z dodatkiem...

image-05imcpk

Dodane przez: Alex M

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Przepyszne domowe drożdżówki z...

Drożdżówki z rabarbarem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Trwa sezon na rabarbar,więc trzeba...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE