Rabarbarowe Ciasto Barbary

0 (0 ocen)

Raz Barbara szła do baruwypić kompot z rabarbaru.A w tym barze: "Żal nam, aledziś kompotu nie ma wcale!"Jest barszczyk z uszkamii pieróg z rogami,jest sękacz z sękamii kołacz z kołkami,jest rosół z okami,zakalec na palec,lecz kompotu z rabarbarudla Barbary nie ma wcale!

Składniki:

  • Ciasto:

    4 szklanki mąki pszennej
    300 g masła
    0,5 szklanki cukru
    1 całe jajko
    2 żółtka
    180 g śmietany 12 %
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia



    Masa:

    1,1 litra mleka
    3 budynie waniliowe (bez cukru)
    7 łyżek cukru


    Oraz:

    8 łodyg rabarbaru ( ok 1 kg)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rabarbarowe ciasto barbary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23si3mu 1. Mąkę wraz z miękkim masłem, cukrem, jajkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie 1/3 ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażalnika, a pozostałym ciastem wykładamy blachę posypaną mąką o wymiarach 40 x 25 cm.
  • image-24585gy 2. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Wysypujemy go na blachę wyłożoną ciastem
  • image-0yis8p6 3.
    850 ml mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy na wolnym ogniu. Do pozostałej ilości mleka wsypujemy budynie i cukier i całość mieszamy trzepaczką. Taki zaczyn łączymy z gotującym się mlekiem i mieszamy do momentu zgęstnienia. Rabarbar zalewamy gorącym budyniem.
  • image-2556kfn 4.
    Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałą część ciasta i robimy kruszonkę, ścierając je na grubych oczkach tarki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę.
  • image-24ve0mp 5. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować