Rabarbarowe ciasto

0 (0 ocen)

kruche, lekko kwaskowe w smaku

Składniki:

  • 45 dag rabarbaru
    15 dag miękkiego masła
    10 dag cukru
    sól
    3 jajka
    50 g mąki ziemniaczanej
    20 dag maki pszennej
    15 dag migdałów
    50 g płatków owsianych
    cukier puder

Rabarbarowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myję, oczyszczam z włókien i kroję na kawałki. 1/3 masła (100 g) i 1/3 cukru (100 g) oraz szczyptę soli ucieram na gładką masę dodając stopniowo jajka i obie mąki z posiekanymi migdałami. Ciasto wykładam do natłuszczonej tortownicy, na wierzch wykładam kawałki rabarbaru. Pozostałe masło i cukier razem zagniatam , dodaję płatki owsiane i ewentualnie marcepan oraz posiekane migdały. Kruszonką posypuję wierzch ciasta z rabarbarem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180'C na około 50 minut. Upieczone i przestudzone ciasto możecie posypać cukrem pudrem, lecz niekoniecznie.

Komentarze

Podobne przepisy