Przepis dostałam od mamy. To tegoroczny hit wśród jej znajomych.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
na ciasto:
40 dag mąki
10 dag cukru
1 margaryna
2 łyżki śmietany
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na pianę:
5 białek
15 dag cukru
kisiel wiśniowy
oprócz tego:
1 kg rabarbaru (może być więcej)
30 dag cukru
duży budyń (na 3/4l) wiśniowy
Rabarbarowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na noc, żeby puścił sok.
2.Ze składników wyrobić ciasto. 1/3 zamrozić.
3.Na soku z rabarbaru (powinno być 0,5l, jeśli jest mniej, to dolać wodę) ugotować budyń wiśniowy. Do ciepłego budyniu dodać rabarbar i wymieszać. Rozłożyć na ciasto.
4.Z białek ubić pianę z cukrem i kisielem (suchym). Rozłożyć na rabarbar i zetrzeć na to zamrożone ciasto.
Piec w piekarniku ok. 50 minut w 160stopniach.
Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Porady
Jeśli nie ma się budyniu wiśniowego, można wykorzystać wanilinowy. Do ciasta można dać troszkę miej cukru, wtedy nie będzie takie słodkie.
Komentarze