Rabarbarowe ciasto

  • wyświetlono: 1355 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od mamy. To tegoroczny hit wśród jej znajomych.

kuchareczka22

Składniki

na ciasto:
40 dag mąki
10 dag cukru
1 margaryna
2 łyżki śmietany
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na pianę:
5 białek
15 dag cukru
kisiel wiśniowy
oprócz tego:
1 kg rabarbaru (może być więcej)
30 dag cukru
duży budyń (na 3/4l) wiśniowy

Sposób przygotowania przepisu:

Rabarbarowe ciasto

  • 1. Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na noc, żeby puścił sok.
  • surowe ciasto2. Ze składników wyrobić ciasto. 1/3 zamrozić.
  • rabarbar w budyniu3. Na soku z rabarbaru (powinno być 0,5l, jeśli jest mniej, to dolać wodę) ugotować budyń wiśniowy. Do ciepłego budyniu dodać rabarbar i wymieszać. Rozłożyć na ciasto.
  • Gotowe ciasto rabarbatowe4. Z białek ubić pianę z cukrem i kisielem (suchym). Rozłożyć na rabarbar i zetrzeć na to zamrożone ciasto.
    Piec w piekarniku ok. 50 minut w 160stopniach.
    Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli nie ma się budyniu wiśniowego, można wykorzystać wanilinowy.
Do ciasta można dać troszkę miej cukru, wtedy nie będzie takie słodkie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakikruche ciastociastaRabarbarłatwesezonowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto rabarbarowo - jabłkowe Zosi

Dodane przez: Edelka

Ciasto rabarbarowo - jabłkowe Zosi

Widząc rabarbar w naszym ogródku...

budyniowo rabarbarowe

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto budyniowo - rabarbarowe

Wilgotne ciasto z budyniem i rabarbarem

Zakręcone Ciasto Rabarbarowe.

Dodane przez: Słodko Słodka

Zakręcone ciasto rabarbarowe

Sezon Rabarbarowy Uważam za Otwarty:-)Lubicie...

Dodane przez: rupieciowska

Ciasto rabarbarowo- kruszonkowe

Wspaniałe ciasto szczególnie w...

Odwrócone ciasto rabarbarowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Odwrócone ciasto rabarbarowe

Ciasto z rabarbarem to jedno z...

Rabarbarowe ciasto

Dodane przez: Beata07

Rabarbarowe ciasto

kruche, lekko kwaskowe w smaku

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE