Rabarbarowe ciasto

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis dostałam od mamy. To tegoroczny hit wśród jej znajomych.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • na ciasto:
    40 dag mąki
    10 dag cukru
    1 margaryna
    2 łyżki śmietany
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na pianę:
    5 białek
    15 dag cukru
    kisiel wiśniowy
    oprócz tego:
    1 kg rabarbaru (może być więcej)
    30 dag cukru
    duży budyń (na 3/4l) wiśniowy
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Rabarbarowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na noc, żeby puścił sok.
  • surowe ciasto 2. Ze składników wyrobić ciasto. 1/3 zamrozić.
  • rabarbar w budyniu 3. Na soku z rabarbaru (powinno być 0,5l, jeśli jest mniej, to dolać wodę) ugotować budyń wiśniowy. Do ciepłego budyniu dodać rabarbar i wymieszać. Rozłożyć na ciasto.
  • Gotowe ciasto rabarbatowe 4. Z białek ubić pianę z cukrem i kisielem (suchym). Rozłożyć na rabarbar i zetrzeć na to zamrożone ciasto.
    Piec w piekarniku ok. 50 minut w 160stopniach.
    Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli nie ma się budyniu wiśniowego, można wykorzystać wanilinowy. Do ciasta można dać troszkę miej cukru, wtedy nie będzie takie słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować