Rabarbarowa straciatella

0 (0 ocen)

Czekoladowy biszkopt, delikatna straciatella i orzeźwiająca galaretka - to połączenie idealnie pasujące do popołudniowej filiżanki kawy! POLECAM!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Biszkopt czekoladowy:
    • 4 jajka,
    • 2 łyżki mąki,
    • 1 łyżka kakao,\
    • 1 łyżka bułki tartej
    • szczypta proszku do pieczenia,
    • szczypta sody,
    • 1 łyżka oleju rzepakowego,
    • 4 łyżki cukru
    Śmietankowa straciatella:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 0,5 kg sera białego z wiaderka,
    • cukier puder do smaku,
    • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady,
    • 0,5 tabliczki białej czekolady,
    • 7 łyżeczek żelatyny,
    Rabarbarowo- truskawkowa galaretka:
    • 800 gram rabarbaru,
    • 2 galaretki truskawkowe,
    • ewentualnie cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Rabarbarowa straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy biszkopt 1. BISZKOPT:Sypkie składniki łączymy ze sobą. Żółtka oddzielamy od białek. Biała ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy wymieszane sypkie składniki ( mąką, proszek do pieczenia, kakao, bułka tarta, soda) oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.
    Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15- 20 minut w 180°C. Upieczony studzimy.
  • starta czekolada 2. ŚMIETANKA: Czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • dodanie czekolady do śmietanki 3. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser. Całość dokładnie miksujemy i słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy starte czekolady. Po połączeniu ich z całością, otrzymaną straciatellę wykładamy na upieczony czekoladowy biszkopt. Torcik odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  • gotowanie 4. WIERZCH: Rabarbar oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowany przekładamy do garnka. Podlewamy go około 0,5 szklanką wody i zagotowujemy.
  • dodanie galaretki 5. Gdy zmięknie delikatnie go miksujemy. Ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Przygotowanego musu rabarbarowego powinno wyjść 1 litr. Gdyby nie było tyle (zależy to od soczystości rabarbaru) brakującą ilość dopełniamy przegotowaną wodą. Do ciepłego musu dodajemy galaretki. Gdy te się rozpuszczą rabarbar ewentualnie słodzimy do smaku, zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • wylanie na śmietanke 6. Lekko tężejący wykładamy na zastygnięty torcik. Ponownie wstawimy go do chłodu by wierzch zastygł.
    Torcik przed podaniem dekorujemy. Ja udekorowałam go różyczkami wykonanymi z bitej śmietany. Oczywiści można go wykończyć rozetkami z bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Olej Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować