Rabarbarowa straciatella

  • wyświetlono: 792 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Czekoladowy biszkopt, delikatna straciatella i orzeźwiająca galaretka - to połączenie idealnie pasujące do popołudniowej filiżanki kawy! POLECAM!

Jaga85

Składniki

Tortownica o średnicy 24 cm
Biszkopt czekoladowy:
• 4 jajka,
• 2 łyżki mąki,
• 1 łyżka kakao,\
• 1 łyżka bułki tartej
• szczypta proszku do pieczenia,
• szczypta sody,
• 1 łyżka oleju rzepakowego,
• 4 łyżki cukru
Śmietankowa straciatella:
• 0,5 litry śmietanki 30%,
• 0,5 kg sera białego z wiaderka,
• cukier puder do smaku,
• 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady,
• 0,5 tabliczki białej czekolady,
• 7 łyżeczek żelatyny,
Rabarbarowo- truskawkowa galaretka:
• 800 gram rabarbaru,
• 2 galaretki truskawkowe,
• ewentualnie cukier do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Rabarbarowa straciatella

  • gotowy biszkopt1. BISZKOPT:Sypkie składniki łączymy ze sobą. Żółtka oddzielamy od białek. Biała ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy wymieszane sypkie składniki ( mąką, proszek do pieczenia, kakao, bułka tarta, soda) oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.
    Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15- 20 minut w 180°C. Upieczony studzimy.
  • starta czekolada2. ŚMIETANKA: Czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • dodanie czekolady do śmietanki3. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser. Całość dokładnie miksujemy i słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy starte czekolady. Po połączeniu ich z całością, otrzymaną straciatellę wykładamy na upieczony czekoladowy biszkopt. Torcik odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  • gotowanie4. WIERZCH: Rabarbar oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowany przekładamy do garnka. Podlewamy go około 0,5 szklanką wody i zagotowujemy.
  • dodanie galaretki5. Gdy zmięknie delikatnie go miksujemy. Ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Przygotowanego musu rabarbarowego powinno wyjść 1 litr. Gdyby nie było tyle (zależy to od soczystości rabarbaru) brakującą ilość dopełniamy przegotowaną wodą. Do ciepłego musu dodajemy galaretki. Gdy te się rozpuszczą rabarbar ewentualnie słodzimy do smaku, zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • wylanie na śmietanke6. Lekko tężejący wykładamy na zastygnięty torcik. Ponownie wstawimy go do chłodu by wierzch zastygł.
    Torcik przed podaniem dekorujemy. Ja udekorowałam go różyczkami wykonanymi z bitej śmietany. Oczywiści można go wykończyć rozetkami z bitej śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitortbiszkoptRabarbarstraciatellaPokochaj_olej_rzepakowy

Komentarze

Podobne przepisy

bananowa straciatella

Dodane przez: PiernikowaChata

bananowa straciatella

Bardzo smaczny bananowo - czekoladowy...

Rabarbarowa owsianka

Dodane przez: Ania Pol

Rabarbarowa owsianka

Zdrowe i pożywne

image-26ustkm

Dodane przez: Safiye

Rabarbarka - rabarbarowa szarlotka

Niezawodny przepis na ciasto z...

Sernik straciatella

Dodane przez: Bilcia

Sernik straciatella

Pyszne i szybkie małe co nieco...

babeczki wielkanocne

Dodane przez: martula85

BABECZKI STRACIATELLA

Lekkie i delikatne babeczki niczym...

Dodane przez: amelia2

rabarbarowa pycha

to sezonowe ciasto na które zawsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE