rabarbarowa pycha

0 (0 ocen)

  • 15 min

to sezonowe ciasto na które zawsze wszyscy czekaja w mojej rodzinie

  • 15 min

Składniki:

  • ciasto
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    kostka margaryny kasia lub masło
    cukier waniliowy
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    4 żółtka
    nadzienie
    1,5 kg rabarbaru
    3 łyżki cukru
    1łyżka masła
    beza
    4 bialka
    3/4 szklanki cukru
    0,5 szklanki wiórków kokosowych

Rabarbarowa pycha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    ze skladników zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki jesli niebędzie się chciało zagnieść można dodać łyżkę kwaśnej śmietany
    Nadzienie
    masło klarujemy na dużej patelni dodajemy cukier nastepnie dodajemu umyty i oczyszczony rabarbar pokrojony w cząstki podsmażamy następnie odkładamy na cedzak aby pozbyć się nadmiaru soku odstawiamy aby ostygł
    przygotowujemy blaszkę wykładamy papierem do pieczenia następnie 2/3 ciasta śceramy na tarce z dużymi oczkami posypujemy lekko bulką tarta i wykładamy przestudzony rabarbar, następnie ubijamy białka a gdy będą sztywne wsypujemy po troszkę cukru ciągle ubijając na koniec dodajemy wiórki i mieszamy ,następnie wykładamy na rabarbar i ścieramy na tą beze pozostałe ciasto.Pieczemy 44 min w 175 C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy