Rabarbar z jabłkami pod pierzynką z pianek

0 (0 ocen)

  • 50 min

Słodko-kwaśna amerykańska zapiekanka deserowa z rabarbarem, jabłkami, bananami, przykryta kołderką z białych pianek marshmallows. Pianki po zapieczeniu karmelizują i tworzą twardą skorupkę, która skrywa kwaskowe, pieczone owoce. Kwaskowość rabarbaru doskonale wyrównuje słodycz pianek.

  • 50 min

Składniki:

  • • 2 łodygi rabarbaru
    • 2 jabłka
    • 2 banany
    • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
    • 3 łyżki suszonej żurawiny
    • 3 łyżki płatków migdałowych
    • 2 opakowania białych pianek marshmallows

Rabarbar z jabłkami pod pierzynką z pianek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Rabarbar obrać z włókien, pokroić na 2 cm kawałki.
    • Jabłka ze skórką pokroić w kostkę, banany w cienkie plasterki.
    • Rabarbar i jabłka zasypać cukrem, odstawić na 30 minut, po czym odlać powstały sok.
    • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno wyłożyć rabarbar z jabłkami, posypać żurawiną i płatkami migdałowymi.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 10 minut.
    • Po tym czasie wyjąć z piekarnika, położyć na wierzchu plasterki bananów, a nanich ułożyć pianki marshmallows.
    • Zapiekać w 180 st.C przez 15 minut.

Porady

Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykamy w sklepie kolorowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy