Rabarbar do słoików na zimę

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Prażony rabarbar do słoików na zimę idealny do ciasta, deserów czy naleśników. Ponieważ rabarbar w tym roku obrodził obficie i u mnie sezon nadal trwa postanowiłam zrobić prażony do słoików na zimę i muszę powiedzieć że wyszedł znakomicie.
Gorąco polecam.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 kg rabarbaru
    0,5 kg cukru
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Rabarbar do słoików na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w paski około 2 cm. Przełóż do garnka dodaj 3 łyżki wody, cukier, cynamon i praż około 10 minut aż się lekko rozgotuje.
  • 2. Rabarbar przełóż do czystych i suchych słoików, szczelnie zamykaj słoiki.
    Na dno garnka włóż ściereczką i wstaw słoiki zalej wodą i gotuj około 15 minut od momentu zagotowania.
    Wyjmij i odwracaj do góry dnem. Po ostudzeniu przechowuj w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować