Sałatka, która świetnie nadaje się na lekki lunch z kaszy quinoa, kurczaka smażonego w harissie z dodatkiem papryki i ogórka, posypana prażonymi migdałami.
Łatwy
Składniki:
MARYNATA NA PIERś Z KURCZAKA:
- pierś z kurczaka: 1 sztuka
- harissa pasta: 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy: 1 łyżeczka
- olej: 1 łyżeczka
KASZA QUINOA:
- quinoa: 100 gramów
- harissa pasta: 1 łyżka
- sok z cytryny: 1 łyżka
- ogórek szklarniowy: 20 gramów
- papryka zielona: 0.5 sztuki
- cebula czerwona: 0.5 sztuki
- migdały płatki: 2 łyżki
- sól: 3 szczypty
Quinoa z harissą, kurczakiem i zieloną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, do gorącej kaszy dodajemy harissę, sok z cytryny, sól. Dobrze mieszamy.
Piersi z kurczaka kroimy w paski obtaczamy w harissie i koncentracie pomidorowym. Na małej ilości oleju smażymy do zarumienienia. Do ugotowanej kaszy dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę, cebulę w krążkach. Całość mieszamy, na wierzch układamy paski kurczaka, posypujemy migdałami.
Komentarze