Quinoa orzechowo-kakaowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niedawno odkrylam i zachwycilam sie quinoa (znana rowniez jako komosa ryzowa) wiec testuje ja na rozne sposoby: na slono, na slodko, na kwasno, na zimno, na cieplo itp itd...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - quinoa: 1 szklanka
    - woda: 2 szklanki
    - mleko: 1 szklanka
    - orzechy posiekane (obojetnie jakie): 0.75 szklanki
    - kakao prawdziwe: 1 łyżka
    - mąka ziemnniaczana: 1 łyżka
    - śmietana kremówka 30 % - 36%: 0.5 szklanki
    - Stevia w proszku: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Quinoa orzechowo-kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Quinoa płukamy na sitku pod strumieniem zimnej wody, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok.10 minut do momentu odparowania wody. Wtedy dodajemy 3/4 szklanki mleka, stewię, kakao oraz orzechy i ponownie podgrzewamy na małym ogniu ok. 2-3 minuty. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozprowadzamy ją dokładnie aby nie było grudek i wlewamy do quinoa. Teraz całość mieszamy a gdy zaczną pojawiać się babelki zestawiamy z ognia. Nie czekając aż wystygnie rozdrabniamy dokładnie blenderem (to może potrwać nawet 2-3 minuty). Masę przekładamy do pucharków, dekorujemy bitą śmietaną i podajemy na ciepło.

    Deserek jest przepyszny, sycący i zdrowy. Można zrobić większą ilość, przechować w lodówce a następnego dnia mamy smaczne II śniadanie :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Komosa ryżowa (quinoa)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować