Niedawno odkrylam i zachwycilam sie quinoa (znana rowniez jako komosa ryzowa) wiec testuje ja na rozne sposoby: na slono, na slodko, na kwasno, na zimno, na cieplo itp itd...
Quinoa orzechowo-kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Quinoa płukamy na sitku pod strumieniem zimnej wody, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok.10 minut do momentu odparowania wody. Wtedy dodajemy 3/4 szklanki mleka, stewię, kakao oraz orzechy i ponownie podgrzewamy na małym ogniu ok. 2-3 minuty. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozprowadzamy ją dokładnie aby nie było grudek i wlewamy do quinoa. Teraz całość mieszamy a gdy zaczną pojawiać się babelki zestawiamy z ognia. Nie czekając aż wystygnie rozdrabniamy dokładnie blenderem (to może potrwać nawet 2-3 minuty). Masę przekładamy do pucharków, dekorujemy bitą śmietaną i podajemy na ciepło.
Deserek jest przepyszny, sycący i zdrowy. Można zrobić większą ilość, przechować w lodówce a następnego dnia mamy smaczne II śniadanie :-)
Komentarze