Quiche ma chrupiący spód,w środku delikatne,kremowe nadzienie.Składniki dobrałam idealnie,wszystko komponuje się znakomicie.Jedynie czego mi brakowało to lampki dobrego wina.
Składniki:
250g mąki
1 jajko
125g masła
sól
Nadzienie:
1/2 brokuła
1 filet z kurczaka
1 mała cebula czerwona
120 ml śmietany
3 jajka
250g sera ricotta
1 kostka rosołowa drobiowa
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek szczypiorku
1 łyżka masła
pieprz
sól
Quiche z ricottą i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników na zagniatamy kruche ciasto,owijamy folią spozywczą i wkładamy do lodówki.
Nadzienie:
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę.Do miseczki wlewamy oliwę,dodajemy kostkę rosołową i rozcieramy tak,aby uzyskać gładką masę.Wrzucamy pokrojony filet i mieszmy,aby mięso dobrze połączyło sie z marynatą.Odstawiamy na 5 minut po czym smażymy na patelni nie dodając tłuszczu do momentu,aż mięso zacznie sie rumienić.Cebulą kroimy w piórka i podsmażamy ją na maśle krótką chwilę,tak aby cebulka zmiękła i zeszkliła się.Brokuła gotujemy około 5 minut ,tak aby się nie rozgotował.Dzielimy na mniejsze różyczkiŚmietanę mieszamy z jajkami i serkirm ricotta.dodajemy pieprz,sól i pokrojony szczypior.Wszystko mieszamy na gładką masę.Formę do tarty wykładamy ciastem.Spód nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 8 minut w temperaturze 180'C.Wyjmujemy ciasto z piekarnika.Na spodzie układamy cebulkę,następnie brokuł a na koniec kawałeczki kurczaka.Wszystko delikatnie dociskamy tak,aby nie wystawało nam za formę.Zalewamy przygotowaną masą.Pieczemy w temperaturze 180'C około 20 minut.
Komentarze