QUICHE Z PORAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię pory i postanowiłam je w ten sposób przygotować.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto :
    250 g mąki
    125 g masła schłodzonego
    1 jajko
    1/2 szklanki zimnej wody
    1/2 łyżeczki soli
    tymianek świeży lub suszony
    Nadzienie :
    2 - 3 pory ( tylko biała część )
    10 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
    4 jajka
    1 łyżka Vegety
    4 łyżki mleka
    pieprz świeżo mielony
    2 łyżki masła
    15 dag startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Quiche z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce. W tym czasie pokroić pary w cienkie krążki, boczek w grubszą kostkę. Boczek przesmażyć na patelni, ale nie rumienić go zbyt mocno. Podsmażony przełożyć do miseczki, a wytopiony tłuszcz pozostawić na patelni. Dodać do niego 2 łyżki masła i zeszklić na nim pokrojone pory, posypując je Vegetą. Odstawić. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować i przełożyć do formy na tartę lub do tortownicy tak, by ciasto zachodziło na brzegi. Widelcem podziurawić ciasto na dnie. Podpiec je przez ok. 15 minut. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem, szczyptą soli, pieprzem, połową żółtego sera i wlać do porów. Dodać boczek, wszystko wymieszać dokładnie. Powstałą masą wypełnić ciasto, z wierzchu posypać resztą żółtego sera i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180 st. przez 30 minut.

Porady

Można użyć gotowe ciasto kruche słone, by zaoszczędzić sobie czas.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować