QUICHE z łososiem, szparagami i serem korycińskim

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo szybki i prosty obiad. Idealna również na imprezę. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na formę o średnicy 24cm
    CIASTO:
    200g mąki
    100g masła
    1 żółtko
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    duża szczypta soli
    1/2 łyżeczki majeranku
    NADZIENIE:
    250g surowego łososia
    10 zielonych szparagów
    100g sera korycińskiego swojskiego z czosnkiem
    SOS:
    150ml śmietany 30%
    150g serka bieluch
    1 jajko
    50ml mleka
    1/2 pęczka koperku
    sól/ pieprz ziołowy
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne Quiche

Quiche z łososiem, szparagami i serem korycińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut do odparowania.
    NADZIENIE: z łososia zdejmujemy skórę, kroimy go na kawałki – doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi myjemy, usuwamy końcówki i kroimy na małe kawałki. Ser koryciński z czosnkiem kroimy w kostkę.
    SOS: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
    Łososia, szparagi i ser rozkładamy równo na cieście, zalewamy sosem i wkładamy ponownie do piekarnika na koleje 30 minut. Pyszna!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować