Quiche z łososiem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło,jajko oraz sól.Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez około godzinę.Ciastem wyłożyć formę do tarty.Ja użyłam formy silikonowej więc nie było potrzeby jej smarować.Nakłuć widelcem.Na dno wsypać np.suchą fasolę dla obciążenia i zapiekać przez około 12 minut w temperaturze 180'C.Następnie usunąć fasolę i zrumienić ciasto piekąc je jeszcze kolejne 12 minut.
2.Jajka zmieszać ze śmietanką,doprawić solą,pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.Dodać starty na tarce ser camembert. Wszystko wymieszać.Łososia pokroić na mniejsze kawałki.Gruszki pokroić w cienkie półplasterki i skropić sokiem z cytryny.Masę jajeczną wylać na spód.Ułożyć kawałki łososia i gruszki.Wierzch posypałam świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 22 minuty,do momentu gdy masa się zetnie.
Komentarze