Quiche z łososiem i gruszką

0 (0 ocen)

Wytrawne quiche z moimi ulubionymi składnikami czyli łosoś i ser camembert.Świetnie do tego pasuje białe lub różowe wino.

Składniki:

  • Spód:
    250 g mąki
    150 g schłodzonego masła
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    Nadzienie:
    4 jajka
    125 g sera camembert
    1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
    120 g wędzonego łososia wędzonego
    1 gruszka
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka różowego pieprzu
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Quiche z łososiem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło,jajko oraz sól.Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez około godzinę.Ciastem wyłożyć formę do tarty.Ja użyłam formy silikonowej więc nie było potrzeby jej smarować.Nakłuć widelcem.Na dno wsypać np.suchą fasolę dla obciążenia i zapiekać przez około 12 minut w temperaturze 180'C.Następnie usunąć fasolę i zrumienić ciasto piekąc je jeszcze kolejne 12 minut.
  • 2. Jajka zmieszać ze śmietanką,doprawić solą,pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.Dodać starty na tarce ser camembert. Wszystko wymieszać.Łososia pokroić na mniejsze kawałki.Gruszki pokroić w cienkie półplasterki i skropić sokiem z cytryny.Masę jajeczną wylać na spód.Ułożyć kawałki łososia i gruszki.Wierzch posypałam świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 22 minuty,do momentu gdy masa się zetnie.
  • 3. Inspiracja:Kwestia Smaku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Łosoś Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować