Quiche to nic innego jak słynna wytrawna, tarta znana również jako placek lotaryński. Tarta przygotowana jest na kruchym spodzie, wypełniona masą jogurtowo - jajeczną z brokułem i kabanosami. Quiche podajemy na ciepło lub zimno.
40 min
Składniki:
Składniki ciasta :
200 g margaryny
300 g mąki pszennej
1 jako
sól do smaku
Farsz :
200 g kabanosów
1 mały brokuł ugotowany na parze
1 czerwona cebula
3 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml śmietany 18 %
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
100 g sera żółtego
papryka konserwowa do smaku
Quiche z kabanosami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagniatamy na jednolite, kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Jogurt, jajka i śmietanę dokładnie mieszamy. dodajemy przeciśnięty czosnek, starty ser, sól i pieprz.
Zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Na ciasto rozkładamy kawałki brokuła, pokrojone kabanosy, cebule w talarkach oraz kawałki papryki.
2.Całość zalewamy masą jajeczną i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 40 minut.
Tartę podajemy pokrojoną na kawałki, na ciepło lub zimno.
Komentarze