Kisz z groszkiem, cukinią i boczkiem

  • wyświetlono: 242 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kisz to wspaniałe wytrawne ciasto. Idealne jako przekąska lub kompletne danie. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Polecam!

Maria da leccarsi le dita
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 60min

Składniki

na ciasto brisée:
200 g mąki
130 g masła
szczypta soli
woda

na farsz:
1 mała cukinia
150 g groszku (świeżego lub mrożonego)
100 g ricotty lub serka kanapkowego typu Philadelfia
50 ml słodkiej śmietany 35%
50 g lekko wędzonego boczku
2 małe jajka
1 malutka szalotka lub cebula
oliwa z oliwek
sól
pieprz


dodatkowo:
sucha fasola, cieciorka, soja itp. (potrzebna w trakcie pieczenia)
bułka tarta

Sposób przygotowania przepisu:

Kisz z groszkiem, cukinią i boczkiem

  • image-1h4axmu1. Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i kawałeczki masła, siekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą (w razie potrzeba dodaj odrobinę wody). Uformuj kulę, przykryj przeźroczystą folią i wstaw na min. 30 min do lodówki do schłodzenia. Okrogłą formę o średnicy ok. 28 cm wyściel papierem do pieczenia lub dokładnie wysmaruj masłem. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę, ponakłuwaj widelcem.
  • image-0br6xln2. Przykryj rozwalkowane ciasto papierem do pieczenia i wysyp fasolą. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 min.
  • image-0w7dal63. W międzyczasie na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż cukinię pokrojoną w słupki (ok. 5 min.). Ściągnij z patelni i osusz na papierowym ręczniku.
  • image-0gkio234. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną drobno szalotkę, po 1 minucie dodaj pokrojony boczek i poczekać aż lekko się zrumieni.
  • image-1tql9675. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj groszek.
  • image-201i6wv6. Przygotuj masę serowo­-jajeczną. W misce połącz jajka, ser, śmietankę, dopraw pieprze i odrobiną soli.
  • image-05is8bh7. Do tak przygotowanej masy dodaj ugotowany groszek i połowę podsmażonego boczku.
  • image-23rl7o08. Wyciągnij z pieca podpieczone ciasto, ściągnij papier z fasolą. Ciasto posyp bułką tartą.
  • image-0373ruk9. Teraz wylej masę jajeczną z groszkiem.
  • image-1v5ctns10. Posyp resztą boczku i poukładaj podsmażoną cukinię.
  • 11. Dokończ pieczenie przez kolejne ok.20 min. w 180à C. Poczekaj aż lekko przestygnie i podawaj.
PPWS_03-2016

Porady

Fasola w trakcie 1 fazy pieczenia ciasta służy temu, aby nasz spód się nie podnosił w trakcie pieczenia i jednolicie sie upiekł.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankatartamoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyz_roznych_stron_swiataJajkaboczekCukiniagroszekserekquichetarta wytrawnakiszciasto na słono

Komentarze

Podobne przepisy

Omlet z boczkiem i cebulą

Dodane przez: AnetaJ

Omlet z boczkiem i cebulą

Pyszny i pożywny omlet na śniadanie.

Szakszuka

Dodane przez: rzelkazag

Szakszuka z ciecierzycą i cukinią

Danie które doskonale spisze się...

jajka zapiekane w bułce

Dodane przez: Ivka76

Jajko zapiekane w bułce, z boczkiem, serem...

Pyszna i sycąca propozycja śniadaniowa...

Jajka z papryką i groszkiem

Dodane przez: czarrna

Jajka z papryką i groszkiem

Na święta i przyjęcia :)

Ślimaczki z serem i boczkiem

Dodane przez: Anyzkowo

Ślimaczki z serem i boczkiem

Pyszne i proste danie na impreze...

ślimaczki z cukinią i pomidorami

Dodane przez: Elwira

Ślimaczki z cukinią i pomidorami

Delikatne ślimaczki z ciasta francuskiego,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE