Kisz z groszkiem, cukinią i boczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Kisz to wspaniałe wytrawne ciasto. Idealne jako przekąska lub kompletne danie. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto brisée:
    200 g mąki
    130 g masła
    szczypta soli
    woda

    na farsz:
    1 mała cukinia
    150 g groszku (świeżego lub mrożonego)
    100 g ricotty lub serka kanapkowego typu Philadelfia
    50 ml słodkiej śmietany 35%
    50 g lekko wędzonego boczku
    2 małe jajka
    1 malutka szalotka lub cebula
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz


    dodatkowo:
    sucha fasola, cieciorka, soja itp. (potrzebna w trakcie pieczenia)
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kisz z groszkiem, cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1h4axmu 1. Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i kawałeczki masła, siekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą (w razie potrzeba dodaj odrobinę wody). Uformuj kulę, przykryj przeźroczystą folią i wstaw na min. 30 min do lodówki do schłodzenia. Okrogłą formę o średnicy ok. 28 cm wyściel papierem do pieczenia lub dokładnie wysmaruj masłem. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę, ponakłuwaj widelcem.
  • image-0br6xln 2. Przykryj rozwalkowane ciasto papierem do pieczenia i wysyp fasolą. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 min.
  • image-0w7dal6 3. W międzyczasie na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż cukinię pokrojoną w słupki (ok. 5 min.). Ściągnij z patelni i osusz na papierowym ręczniku.
  • image-0gkio23 4. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną drobno szalotkę, po 1 minucie dodaj pokrojony boczek i poczekać aż lekko się zrumieni.
  • image-1tql967 5. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj groszek.
  • image-201i6wv 6. Przygotuj masę serowo­-jajeczną. W misce połącz jajka, ser, śmietankę, dopraw pieprze i odrobiną soli.
  • image-05is8bh 7. Do tak przygotowanej masy dodaj ugotowany groszek i połowę podsmażonego boczku.
  • image-23rl7o0 8. Wyciągnij z pieca podpieczone ciasto, ściągnij papier z fasolą. Ciasto posyp bułką tartą.
  • image-0373ruk 9. Teraz wylej masę jajeczną z groszkiem.
  • image-1v5ctns 10. Posyp resztą boczku i poukładaj podsmażoną cukinię.
  • 11. Dokończ pieczenie przez kolejne ok.20 min. w 180à C. Poczekaj aż lekko przestygnie i podawaj.

Porady

Fasola w trakcie 1 fazy pieczenia ciasta służy temu, aby nasz spód się nie podnosił w trakcie pieczenia i jednolicie sie upiekł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Groszek Jajka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować