Quiche z cukinią, papryką i kozim serem.

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

Quiche to inna nazwa tarty z tym, że wypełniona masą jajeczno śmietanową i zawsze wytrawna ( Quiche nie może być na słodko, możemy go wówczas nazwać tylko tartą). Ja do swojej zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny i warzywa. Tarta wyszła wilgotna i bardzo smaczna.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    1 i 3/4 szklanki mąki
    100 g masła
    1 jajko
    1 żółtko
    duża szczypta soli
    3 łyżki zimnej wody

    Nadzienie:

    2 małe cukinie
    1 czerwona papryka
    100 g sera koziego twardego
    sól morska
    pieprz młotkowany z kolendrą
    3 jajka
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne Quiche

Quiche z cukinią, papryką i kozim serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść (wyrabiać jak najkrócej), włożyć między 2 arkusze papieru spożywczego lub folii spożywczej i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
  • 2. Ciastem wyłożyć formę do tarty, po nakłuwać widelcem i wstawić obciążoną fasolą do piekarnika na 8 minut w temperaturze 190 stopni.
  • 3. Na podpieczony spód ułożyć pokrojone w plasterki warzywa i ser.
  • 4. Zalać masą jajeczną (jogurt wymieszany z mlekiem i jajami porządnie doprawiony do smaku solą i pieprzem z dodatkiem kolendry).
  • 5. Quiche piec w temperaturze 180 stopni przez ok.40-45 minut.

Porady

Najlepiej kroi się go przygotowanego dzień wcześniej. Quiche można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować