Quiche - wytrawna tarta ze szpinakiem,cukinia i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto .Gotowe owijamy folia i chłodzimy w lodówce ok 1 godziny .
2.W tym czasie robimy farsz .
Fileta myjemy,oczyszczamy i kroimy w kostkę .Posypujemy przyprawa .
Na patelni rozgrzewamy oliwę ,dajemy posiekany czosnek i kurczaka .Podsmażamy.
3.Rozmrożony szpinak dodajemy do podsmażonego kurczaka ,mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem .
4.Forme na tartę ( 26 cm ) natłuszczamy .
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę ,dobrze wylepiamy formę .Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 25 minut ( ciasto można obciążyć np grochem ) w rozgrzanym piekarniku 180 stopni
5.Cukinie myjemy i wydrążamy środek .Kroimy w plasterki .
6.Sos : jajka,śmietanę ,mleko i twaróg miksujemy na płynną masę .Doprawiamy ziołami .
7.Na podpieczony spód dajemy farsz ,na to układamy cukinie .Całość zalewamy sosem .Wierzch posypujemy startym serem żółtym .Pieczemy 20-30 minut .
Komentarze