Quiche mięsno – ziemniaczane

  • wyświetlono: 489 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Quiche wygląda efektownie i jest przepyszna. Gorąco polecam na pyszny obiad, kolację, czy przystawkę. Smak mięsa fajnie zaostrza dodany koncentrat oraz przyprawy. W efekcie nadzienie super komponuje się z delikatnymi ziemniakami oraz kruchym ciastem.

Jaga85
  • 10 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Tortownica 24cm
Ciasto kruche:
• 250 g mąki,
• 1 jajko,
• 1- 2 łyżki wody,
• ok 1/3 łyżeczki soli,
• świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• 120 gram margaryny,
• 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
• 500 gram mięsa mielonego z indyka,
• 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
• 1 cebula,
• Ok 80 dag boczku wędzonego,
• 1 jajko,
• Sól, pieprz, papryka do smaku,
• 2 gałązki rozmarynu,
• 2 ząbki czosnku,
• Olej,
• Około 4-6 ziemniaki
Dodatkowo:
• Jajko do smarowania,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Quiche mięsno – ziemniaczane

  • składniki ciasta1. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
  • gotowe ciasto2. Gotowe ciasto formujemy w kulkę i schładzamy około 40 minut w lodówce.
    Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
  • przysmażanie boczku i cebuli3. NADZIENIE: Ziemniaki gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Gotowe odcedzamy i studzimy.
    Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany rozmaryn.
  • gotowe nadzienie4. Całość chwilkę razem smażymy, po czym dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się przysmaży do nadzienia dodajemy koncentrat. Mięso smażymy jeszcze chwilę do zredukowania płynu, doprawiając je do smaku. Gotowe nadzienie zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzone łączymy z jajkiem.
  • wyłożenie ciasta5. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm, wykonując okrąg o średnicy około 38cm. Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy.
  • wyłożenie mięsa6. Na dno ciasta wykładamy przygotowane mielone mięso. Następnie ziemniaki kroimy w plasterki i wykładamy je na mięso.
  • przed pieczeniem7. Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka , delikatnie je dociskając do nadzienia. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
    Quiche wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45-50 minut w 180°C do zrumienienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mieloneziemniakiciastoi kruchequihe

Komentarze

Podobne przepisy

Kotleciki mięsno-ziemniacznae

Dodane przez: czekoladka

Kotleciki mięsno-ziemniaczane

Zostało mi od obiadu kilka ugotowanych...

rolada mięsno - ziemniaczana

Dodane przez: agarybak76

Rolada mięsno - ziemniaczana

Przepis na tę smaczną roladę wymyśliłam...

image-1xdw0gv

Dodane przez: Sziferka1

Kotleciki mięsno-jajeczno-ziemniaczane z...

Smaczne i syte kotleciki.

Gotowy quiche

Dodane przez: nika0402

Quiche

Quiche, czyli inaczej tarta na...

 Quiche (Kisz) z warzywami

Dodane przez: eluchap

Quiche (Kisz) z warzywami

Quiche (Kisz) z warzywami

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE