Quiche mięsno – ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Quiche wygląda efektownie i jest przepyszna. Gorąco polecam na pyszny obiad, kolację, czy przystawkę.
Smak mięsa fajnie zaostrza dodany koncentrat oraz przyprawy. W efekcie nadzienie super komponuje się z delikatnymi ziemniakami oraz kruchym ciastem.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 24cm
    Ciasto kruche:
    • 250 g mąki,
    • 1 jajko,
    • 1- 2 łyżki wody,
    • ok 1/3 łyżeczki soli,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • 120 gram margaryny,
    • 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    • 500 gram mięsa mielonego z indyka,
    • 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • 1 cebula,
    • Ok 80 dag boczku wędzonego,
    • 1 jajko,
    • Sól, pieprz, papryka do smaku,
    • 2 gałązki rozmarynu,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Olej,
    • Około 4-6 ziemniaki
    Dodatkowo:
    • Jajko do smarowania,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ciasto

Quiche mięsno – ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
  • gotowe ciasto 2. Gotowe ciasto formujemy w kulkę i schładzamy około 40 minut w lodówce.
    Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
  • przysmażanie boczku i cebuli 3. NADZIENIE: Ziemniaki gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Gotowe odcedzamy i studzimy.
    Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany rozmaryn.
  • gotowe nadzienie 4. Całość chwilkę razem smażymy, po czym dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się przysmaży do nadzienia dodajemy koncentrat. Mięso smażymy jeszcze chwilę do zredukowania płynu, doprawiając je do smaku. Gotowe nadzienie zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzone łączymy z jajkiem.
  • wyłożenie ciasta 5. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm, wykonując okrąg o średnicy około 38cm. Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy.
  • wyłożenie mięsa 6. Na dno ciasta wykładamy przygotowane mielone mięso. Następnie ziemniaki kroimy w plasterki i wykładamy je na mięso.
  • przed pieczeniem 7. Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka , delikatnie je dociskając do nadzienia. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
    Quiche wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45-50 minut w 180°C do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować