Quiche Lorraine

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis na podstawie książki Roberta Courtine “La Cuisine Francaise Classique Et Nouvelle”

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ciasto kruche: 25 dekagramów
    - wędzony boczek: 15 dekagramów
    - śmietana: 2 szklanki
    - śmietana kwaśna: 0.5 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - sól i pieprz: 1 łyżeczka

Quiche lorraine - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na tartę wyłożyć ciastem, nakłuć je widelcem, poukładać pokrojony na kawałki boczek, zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną ( oba rodzaje śmietany) solą i pieprzem. Piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku po upieczeniu posypać pietruszką. Podawać z białym winem z Lotaryngii lub Alzacji ( Pinot Gris, Riesling ), do sprawdzenia także z Verdecchio z włoskiego Marche czy z Sauvignon Gris z Urugwaju.

Komentarze

Podobne przepisy