Quiche Lorraine

  • wyświetlono: 250 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis na podstawie książki Roberta Courtine “La Cuisine Francaise Classique Et Nouvelle”

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- ciasto kruche: 25 dekagramów
- wędzony boczek: 15 dekagramów
- śmietana: 2 szklanki
- śmietana kwaśna: 0.5 szklanki
- jajka: 4 sztuki
- sól i pieprz: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Quiche Lorraine

  • 1. Formę na tartę wyłożyć ciastem, nakłuć je widelcem, poukładać pokrojony na kawałki boczek, zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną ( oba rodzaje śmietany) solą i pieprzem. Piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku po upieczeniu posypać pietruszką. Podawać z białym winem z Lotaryngii lub Alzacji ( Pinot Gris, Riesling ), do sprawdzenia także z Verdecchio z włoskiego Marche czy z Sauvignon Gris z Urugwaju.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Jajkawędzony boczekśmietanaobiadciasto kruchejesieńkuchnia francuskasól i pieprzśmietana kwaśna

Komentarze

Podobne przepisy

Quiche ze szparagami i kabanosem

Dodane przez: Kloruś

Quiche ze szparagami i kabanosem

Quiche to w naszej rodzinie bardzo...

Quiche z  porem i szynką

Dodane przez: Imiona

Quiche z porem i szynką

Quiche (czyt. kisz) to bardzo popularne...

Quiche z kurczakiem i pomidorami

Dodane przez: Kloruś

Quiche z kurczakiem i pomidorami

Danie jest nieco czasochłonne ale...

Quiche z bobem i marchewką

Dodane przez: Lenka Syrenka

Quiche z bobem i marchewką

Quiche to rodzaj tarty, do której...

Quiche z kurczakiem i porem

Dodane przez: Kloruś

Quiche z kurczakiem i porem

Quiche to bardzo uniwersalne danie....

Quiche z indykiem i burakami

Dodane przez: Kloruś

Quiche z indykiem i burakami

Quiche o bardzo oryginalnym smaku....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE