Quesadillas z serem i wieprzowiną

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prawdziwy Meksyk!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • FARSZ DO QUESADILLAS:
    - oliwa: 3 łyżki
    - wieprzowina (mielona): 500 gramów
    - zielona papryka (drobno pokrojona): 200 gramów
    - czerwona papryczka chili (najlepiej swieża): 1 sztuka
    - czosnek (zmiażdżony): 3 ząbki
    - kolendra (świeża drobno posiekana): 1 łyżka
    - tortilla (pszennych): 4 sztuki
    - ser żółty (starty, najlepiej cheddar): 250 gramów
    SALSA Z POMIDORóW, CZERWONEJ PAPRYKI I CUKINI:
    - pomidory (puszka krojonych): 250 gramów
    - papryczka chili zielona (najlepiej świeża bez pestek pokrojona na drobno): 2 sztuki
    - czosnek (rozgnieciony): 5 ząbków
    - oliwa (użyłam z dodatkiem bazylii): 2 łyżki
    - cebula (dosyć duża): 1 sztuka
    - cytryna (tylko wyciśnięty sok): 0.5 sztuki
    - papryka czerwona (drobno pokrojona): 2 sztuki
    - cukinia (młoda (cienka a długa) pokrojona w ćwiartki): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Quesadillas z serem i wieprzowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni.
    Usmaż mięso, mieszając 10 minut aż się przyrumieni.
    Najlepiej dusić je widelcem na patelni by ładnie się rozdrobniło!
  • 2. Dodać paprykę, chili, czosnek oraz czerwoną fasolę dalej podgrzewając i nie przerywając mieszania.
  • 3. Dodać kolendrę, ona doda wspaniałego aromatu.
  • 4. Absolutnie nie trzeba smarować placków tortilli oliwą! Nawet bym to odradzała!
    Wystarczy, że skropicie patelnię grillową dosłownie kropką dobrego oleju ale ja tego w rezultacie nie robiłam!
  • 5. Rozsmaruj mięso na każdej tortili tak, by można złożyć placek na połowę.
    Posyp startym serem, złóż i przełóż na patelnię.
    Jeśli obawiasz się, że farsz wypadnie, można ułożyć placek bezpośrednio na patelni, nałożyć farsz, złożyć i po prostu smażyć kilka minut dociskając łopatką.
    Gdy się lekko zrumienią i będą widoczne grillowe paseczki na plackach, przełóż na talerz i każdy przekrój na połowę
  • 6. SALSA- przygotowanie
  • 7. Do garnka wlej oliwę, rozgrzej, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 5 minut.
    Następnie dodaj pomidory w puszce, paprykę chili oraz czerwoną.
    Wszystko smaż na dość wysokim ogniu by odparować nieco płynu.
  • 8. Gdy zauważysz, że salsa robi się dość gęsta, dodaj cukinię i zmniejsz ogień gotując kolejne 5 minut. Cukinia nie powinna być rozgotowana!
  • 9. Wyłącz ogień, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i ostudź.
    Po schłodzeniu dodaj posiekaną pietruszkę i udekoruj salsą Quesadillas.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować