Quesadillas z serem i wieprzowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni.
Usmaż mięso, mieszając 10 minut aż się przyrumieni.
Najlepiej dusić je widelcem na patelni by ładnie się rozdrobniło!
2.Dodać paprykę, chili, czosnek oraz czerwoną fasolę dalej podgrzewając i nie przerywając mieszania.
3.Dodać kolendrę, ona doda wspaniałego aromatu.
4.Absolutnie nie trzeba smarować placków tortilli oliwą! Nawet bym to odradzała!
Wystarczy, że skropicie patelnię grillową dosłownie kropką dobrego oleju ale ja tego w rezultacie nie robiłam!
5.Rozsmaruj mięso na każdej tortili tak, by można złożyć placek na połowę.
Posyp startym serem, złóż i przełóż na patelnię.
Jeśli obawiasz się, że farsz wypadnie, można ułożyć placek bezpośrednio na patelni, nałożyć farsz, złożyć i po prostu smażyć kilka minut dociskając łopatką.
Gdy się lekko zrumienią i będą widoczne grillowe paseczki na plackach, przełóż na talerz i każdy przekrój na połowę
6.SALSA- przygotowanie
7.Do garnka wlej oliwę, rozgrzej, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 5 minut.
Następnie dodaj pomidory w puszce, paprykę chili oraz czerwoną.
Wszystko smaż na dość wysokim ogniu by odparować nieco płynu.
8.Gdy zauważysz, że salsa robi się dość gęsta, dodaj cukinię i zmniejsz ogień gotując kolejne 5 minut. Cukinia nie powinna być rozgotowana!
9.Wyłącz ogień, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i ostudź.
Po schłodzeniu dodaj posiekaną pietruszkę i udekoruj salsą Quesadillas.
Komentarze