Ta grzanka z serem podana z pastą guacamole i papryką smakuje po prostu wyśmienicie. Choć to danie śniadaniowe, podaję je często jako przekąskę, gdy zapraszam przyjaciół.
45 min
Składniki:
● 8 gotowych tortilli
● łyżka oleju
● 1/2 kg żółtego sera
● 3 różnokolorowe papryki
● kilka liści sałaty do dekoracji
Pasta guacamole:
● 3 awokado
● 1/4 cebuli
● 1/4 łyżeczki soli
● sok wyciśnięty z małej limonki
● kilka kropli sosu tabasco
Quesadillas z guacamole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pasta guacamole: awokado
myjemy, kroimy na pół, usuwamy
pestki. Miąższ wydrążamy
i siekamy. Cebulę obieramy
i bardzo drobno siekamy lub
ścieramy na tarce o małych
oczkach. Dodajemy do awokado.
Wlewamy sok z limonki, sos
tabasco, doprawiamy solą i dokładnie
mieszamy do uzyskania
jednolitej konsystencji.
2.Papryki myjemy, usuwamy
gniazda nasienne, miąższ kroimy
w dużą kostkę. Ser ścieramy
na tarce o dużych oczkach.Na środek każdej tortilli wsypujemy
1/2 szklanki sera, składamy
na pół i dociskamy brzegi,
aby ser nie wypadał.
3.Tortille smażymy na dużej
patelni na rozgrzanym oleju
po ok. 2 minuty z obu stron.
Przekładamy na talerze. Każdą
kroimy w 3 trójkąty. Smarujemy
pastą guacamole i dekorujemy
papryką. Podajemy
na liściach sałaty.
Komentarze