Quesadilla z "roślinnym kurczakiem"

3.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Do mojej kuchni trafiła paczka "roślinnego qrczaka" w marynacie gyros. Wykorzystałam go go zrobienia wegetariańskiej wersji meksykańskiego klasyka.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortilla - 4szt
    Roślinny Qrczak gyros - 150g
    Olej - 2 łyżki
    Papryka czerwona - 1szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Cebula - 2szt
    Fasola czerwona konserwowa - 100g
    Kukurydza konserwowa - 100g
    Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki płaskie
    Tabasco - 2 łyżeczki
    Sok z cytryny - 1 łyżeczka
    Przyprawa meksykańska - 2 łyżeczki
    Świeża kolendra - kilka gałązek
    Ser żółty tarty - 100g (może być więcej)
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Tortille

Quesadilla z "roślinnym kurczakiem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju smażymy cebulę około 5 minut. Dodajemy czosnek, smażymy jeszcze minutę. Dodajemy pokrojonego roślinnego kurczaka, a po kilku minutach pokrojoną paprykę. Po kolejnych kilku minutach dodajemy kukurydzę, fasolę, koncentrat, tabasco, sok z cytryny, przyprawę i posiekaną kolendrę. Mieszamy i smażymy kilka minut, aż smaki dobrze się połączą.
    2 tortille układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posypujemy połową sera, układamy farsz i posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy, aż tortille się przypieką, a ser roztopi się i sklei całość.
    Quessadille kroimy na ćwiartki lub ósemki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować