Quesadilla z kurczakiem, warzywami i żółtym serem

4.25 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybkie danie rodem z gorącego Meksyku, z dużą ilością rozkosznie ciągnącego się żółtego sera oraz farszem z warzyw i piersi kurczaka. Ze względu na łagodny smak, przepis docenią również dzieci i osoby o łagodnym, lecz wymagającym podniebieniu.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *Składniki na 3 quesadille:

    -6 sztuk pszennych placków tortilla o średnicy ok.24 cm
    - 400 gram piersi z kurczaka
    -300 gram tartego żółtego sera
    -1 biała cebula
    -1 czerwona cebula
    -10-15 sztuk pomidorków koktajlowych
    -2 sztuki czerwonej papryki
    -1 puszka czerwonej fasoli
    -olej do smażenia
    -sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Quesadilla

Quesadilla z kurczakiem, warzywami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pierś z kurczaka kroimy w mniejszą kostkę i smażymy na oleju, doprawiając ją przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Kiedy będzie już ładnie złocista, przekładamy ją do innego naczynia.
    2. Cebulę białą i czerwoną kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy.
    3. Na tej samej patelni, na której smażony był kurczak, przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu smażymy wszystkie pokrojone warzywa, na koniec dodając czerwoną fasolę, kawałki podsmażonego kurczaka i doprawiając całość do smaku jedynie solą i pieprzem.
    4. Czystą i suchą patelnię rozgrzewamy na niewielkim ogniu. Kładziemy na niej placek tortilla, równomiernie rozkładamy na jej powierzchni starty ser żółty (ok. 1 garść), a następnie układamy przygotowany wcześniej farsz. Następnie całość posypujemy serem żółtym i kładziemy na wierzch placek tortilla, delikatnie dociskając.
    5. Czekamy ok.1-2 minuty do momentu, aż ser żółty się rozpuści, a placek stanie się lekko przypieczony i chrupiący. Po tym czasie należy przełożyć quesadillę na drugą stronę - najlepiej zrobić to przykładając talerz, aby całość się nie rozleciała.
    6. Kiedy quesadilla przypiecze się już z obu stron, wystarczy pokroić ją na trójkąty. Smacznego!

Porady

Quesadilla doskonale smakuje solo, jak i podana z dipami: serowym lub ostrzejszą salsą, która nada jej jeszcze więcej wyrazistości. Danie to można przygotować również z wieloma innymi dodatkami - na przykład z kolorowymi paprykami, papryczką chili, mini kolbami kukurydzy czy kukurydzą z puszki. Dodając więcej warzyw, można też przyrządzić wersję wegetariańską, bez dodatku mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Tortilla Ser żółty Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować