Quesadilla, jest daniem kuchni meksykańskiej. Tradycyjne, to tortille z topionym serem, często jednak dodawane są nazwijmy je "składniki uzupełniające. U mnie to kurczak i...
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- tortilla pszenna: 2 sztuki
- pomidor: 2 sztuki
- kolendra suszona lub świeża (posiekanej): 1 łyżka
- kurczak z rożna: 0.5 sztuki
- ser żółty starty: 220 gramów
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Quesadilla z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kurczaka oddzielamy od kości, następnie rwiemy na mniejsze kawałki. Możemy również pokroić w kostkę:)
2.Pomidory kroimy w plastry,
3.Jeśli mamy świeżą kolendrę siekamy drobno.
4.Podgrzewamy patelnię najlepiej z powłoką teflonowa.
Kładziemy placek tortilli na suchej patelni, rozsypujemy po całej powierzchni pokrojonego/ porwanego na mniejsze kawałki kurczaka.
5.Rozsypujemy połowę startego żółtego sera
6.Układamy na całej powierzchni plastry pomidora, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kolendrę. Przykrywamy drugą połową sera i przykrywamy plackiem tortilli.
7.Dociskamy całość talerzem, najlepiej aby był tej samej wielkości co placek tortilli.
8.Po około 10 minutach podgrzewania, odwracamy patelnię do góry dnem i mamy chrupiącą tortillę na wierzchu, miękka pod spodem. Dekorujemy pomidorem, podajemy. To danie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Smacznego:)
Komentarze