Quesadilla z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Quesadilla, jest daniem kuchni meksykańskiej. Tradycyjne, to tortille z topionym serem, często jednak dodawane są nazwijmy je "składniki uzupełniające. U mnie to kurczak i...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - tortilla pszenna: 2 sztuki
    - pomidor: 2 sztuki
    - kolendra suszona lub świeża (posiekanej): 1 łyżka
    - kurczak z rożna: 0.5 sztuki
    - ser żółty starty: 220 gramów
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Quesadilla z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kurczaka oddzielamy od kości, następnie rwiemy na mniejsze kawałki. Możemy również pokroić w kostkę:)
  • 2. Pomidory kroimy w plastry,
  • 3. Jeśli mamy świeżą kolendrę siekamy drobno.
  • 4. Podgrzewamy patelnię najlepiej z powłoką teflonowa.
    Kładziemy placek tortilli na suchej patelni, rozsypujemy po całej powierzchni pokrojonego/ porwanego na mniejsze kawałki kurczaka.
  • 5. Rozsypujemy połowę startego żółtego sera
  • 6. Układamy na całej powierzchni plastry pomidora, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kolendrę. Przykrywamy drugą połową sera i przykrywamy plackiem tortilli.
  • 7. Dociskamy całość talerzem, najlepiej aby był tej samej wielkości co placek tortilli.
  • 8. Po około 10 minutach podgrzewania, odwracamy patelnię do góry dnem i mamy chrupiącą tortillę na wierzchu, miękka pod spodem. Dekorujemy pomidorem, podajemy. To danie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować