Pyzy ziemniaczane z nadzieniem

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Przepis znalazłam w starej książeczce :P tak starej jak ja .. :) Książeczka jest z mojego rocznika :)Nadzienie zrobiłam do pyz po swojemu .

  • 2 godz.

Składniki:

  • pyzy
    300 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    1 kg ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
    150 g mąki pszennej
    1 jajko
    sól

    nadzienie
    2 udka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    kawałek pora
    sól
    pieprz
    majeranek
    jajko

Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyzy ziemniaczane z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i warzywa włożyć do garnka, doprawić tak jak doprawia się rosół i ugotować.
    (Rosół przyda się na zupę) mięso i warzywa wyłowić , wystudzić , oddzielić od kości i zemleć w maszynce do mięsa, dodać sól, pieprz, jajko i majeranek. Wymieszać nadzienie.


    oryginalny wycinek z książki z przepisem
    Ziemniaki ugotowane obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki starte na tarce przełożyć na sito wyłożone ściereczką. Odcisnąć nadmiar wody porządnie. Zlać z naczynia wodę i do odciśniętych ziemniaków dodać odstałą skrobię, następnie dodać ziemniaki gotowane, mąkę, jajko i sól do smaku.
    Zagnieść ciasto. Najlepiej w misce.

    Nabierać łyżką porcje ciasta, rozpłaszczyć, wkładać nadzienie i formować kulki wielkości małego pomidorka.
    Ugotować w osolonym wrzątku , każdą partię ok 10 min.
    Podawać ze skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować