Pyzy ziemniaczane z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i warzywa włożyć do garnka, doprawić tak jak doprawia się rosół i ugotować.
(Rosół przyda się na zupę) mięso i warzywa wyłowić , wystudzić , oddzielić od kości i zemleć w maszynce do mięsa, dodać sól, pieprz, jajko i majeranek. Wymieszać nadzienie.
oryginalny wycinek z książki z przepisem
Ziemniaki ugotowane obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki starte na tarce przełożyć na sito wyłożone ściereczką. Odcisnąć nadmiar wody porządnie. Zlać z naczynia wodę i do odciśniętych ziemniaków dodać odstałą skrobię, następnie dodać ziemniaki gotowane, mąkę, jajko i sól do smaku.
Zagnieść ciasto. Najlepiej w misce.
Nabierać łyżką porcje ciasta, rozpłaszczyć, wkładać nadzienie i formować kulki wielkości małego pomidorka.
Ugotować w osolonym wrzątku , każdą partię ok 10 min.
Podawać ze skwarkami.
Komentarze